USA's bjørne

Grizzly bjørne,Yellowstone National Park,Skov,Mor og unge
Grizzly bjørn med unge i Yellowstone National Park

I USA findes tre forskellige typer bjørne

·        Den nordamerikanske brune bjørn også kendt som Grizzly bjørnen

·        Den amerikanske sorte bjørn

·        Isbjørne - er kun i Alaska

Grizzly bjørnene er ikke så udbredte som de sorte bjørne. Grizzly bjørnen er generelt større (hun bjørnen vejer 130-200 kg og han bjørnen ca. 180-360 kg). Grizzly bjørnene lever i Alaska, Canada og i det nordvestlige USA (staterne Idaho, Washington, Montana, Wyoming). Gizzly bjørne kan blandet andet ses i Yellowstone og Grand Teton National parkerne.

Der er cirka 1.500 Grizzly bjørne tilbage i USA, og af disse lever cirka 100 i de nordvestlige nationalparker. Der er betydeligt flere i Alaska, hvor der er større mulighed for at se Grizzly bjørne i nationalparkerne, for eksempel i Katmai National Park and Preserve og McNeil River State game Sanctuary and Refuge.

Den sorte bjørn er mindre (hun bjørnen vejer cirka 41-170 kg og han bjørnene cirka 57-250 kg) og mere udbredt i USA. Den sorte bjørn kan ses i det nordøstlige USA fra Appalachian Mountains til West Virginia, i det nordlige midt vest, Rocky Mountains regionen, på vestkysten og i Alaska. Der er mellem 340.000 – 460.000 sorte bjørne i USA, hvortil kommer de sorte bjørne, der findes i Alaska.

Den sorte bjørn er kendt for at være intelligent og stræk. Den kan lære at åbne flasker og krukker med skruelåg, åbne døre, kende figurer og former fra hinanden, samt vælte sten, der vejer op til 140 kg med en pote. Trods navnet amerikansk sort bjørn, så er ikke alle bjørne sorte, de kan også være brune eller blonde.

Hiker du i naturen, er der nogle steder, hvor det anbefales, at du går med bjørneklokker eller larmer når du går. Dette advarer bjørnene om at du kommer, således at de kan gå deres vej.

Du kan opleve bjørne i naturen om vinteren. Det er ikke alle bjørne, der går i hi, især ikke hvis der er mad nok i området. De gravide bjørne går altid i hi, da de føder unger om vinteren. De kan dermed bedre beskytter deres unger i deres første leveuger.

Turister,Grizzly bjoerne,Yellowstone National Park,Hold afstand
Hold afstand til Grizzly bjørne - turisterne her er alt for tætte på

Kommer du alligevel for tæt på en bjørn

Så skal du gøre dig så stor som muligt (hænderne op), tage mindre børn op på armen, og langsomt gå baglæns væk fra bjørnen.

Du skal have din bjørne peberspray parat. Den skal ikke være gemt væk i rygsækken, og alle skal have en i gruppen.

Du skal ikke kravle op i sikkerhed i et træ, da bjørnene kan kravle efter.

Husk at bjørne også er rigtig gode svømmere.

Hvis bjørnen ikke har set dig, så går den sikkert bare sin vej. Hvis den har set dig, kan den sagtens gå sin vej i og med, at du også gør det langsomt, mens du taler roligt til den.

Angriber bjørnen så bliv stående, ofte er det et bluff. Hvis ikke skal du lægge sig ned på maven, dække hovedet med hænderne sprede benene og lege død. Under alle omstændigheder skal du ikke løbe i panik, en brun bjørn kan løbe cirka 55 km/timen og en sort bjørn 40-50 km/timen.

Som eksempel på hvordan du skal agere kan anbefales følgende hjemmeside fra Yellowstone National Park. Yellowstone National Park har videoer om adfærd i naturen, korrekt anvendelse af bjørne peberspray, hvordan du kan kende brune og sorte bjørne fra hinanden, samt ikke mindst hvad du ikke skal gøre, hvis du møder en sur bjørn. Yellowstone National park – Wildlife Safety Videos

Bjørne peberspray (bear spray) kan købes i områder med bjørn, og er ikke den sammen type peberspray som til mennesker. Pebersprayen må ikke medbringes på fly. I bilen skal den opbevares i bagagerummet, når du ikke har den med dig (læs om temperatur for korrekt opbevaring på flasken). Pebersprayen må ikke smides i det almindelige affald, men kan afleveres til genbrug på hoteller i området, campingpladser, Visitor Centers og lufthavnen.

Der må ikke medbringes peberspray i Yosemite National Park, selvom der er bjørne. I Yosemite er der kun sorte bjørne, og deres første instinkt når de bliver bange eller konfronteret, er at kravle op i et træ. Hvorfor nationalparken har forbudt peberspray. Dette er i modsætning til Grizzly bjørne, hvis første instinkt er angreb eller flugt. 

Skilt,Aflevering,Bear Cans,Låge
I mange national parker har de afleveringsmuligheder for bjørne peberspray

Mad i områder med bjørne

Bjørnenes lugtesans er 7 gange bedre end blodhundes, og de elsker mad. Det betyder, at du skal overveje hvordan du opbevarer mad i områder med bjørne. Her skal mad opbevares adskilt fra telte eller cabins i aflåst metalbokse (eller bilen) og ikke i teltet eller i cabins (også drikkevarer), da dette kan give anledning til uvelkomne gæster. Mad skal tilberedes mindst 30 meter fra teltet. Der skal vaskes op umiddelbart efter maden, og du skal tage dit affald med.

Hvis du bor i telt i områder med bjørne, kan det anbefales, at du køber bjørnesikre opbevaringsbokse til mad, og følger de anbefalinger, der findes om dette på nettet eller i lokalområdet. Se for eksempel denne side på wikihow.com

Husk det betyder også, at hvis du kører igennem et område med bjørne, og madpakken nydes i det fri, kan det tiltrække bjørne. Hvis du møder en, lad maden stå, og træk jer langsomt tilbage. Følger I de generelle sikkerhedsregler, er der meget små chancer for at møde en sur bjørn, men du kan være heldig at se en bjørn i en af nationalparkerne, som bare følger sit eget tempo i søgen efter mad. Det er altid en god ide at spørge rangerne i nationalparken, om der er set bjørne og i hvilke områder, så kan det jo være at du er heldig. Generelt bor bjørnene i skovene, og de kommer ned fra bjergene om efteråret for at finde mad.

Del denne side

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmailKøb vores guide til

Klassiske vestlige USABeskrivelse af turguiden - Klassisk vestlige USA - klik her

150,00 DKKTilføj til kurv

Køb vores guide til Best of FloridaForside,Turguide,Best of Florida,2016-01Beskrivelse af turguiden - Best of Florida klik her

150,00 DKKTilføj til kurv

Køb vores guide til

The Ring of FireBeskrivelse af turguiden - The Ring of Fire - klik her

150,00 DKKTilføj til kurv


 

Spørgsmål og kommentarer

USA's bjørne

USA’s bjørne

  • Dette forum er tomt.
  • Oh, bother! No topics were found here.
  • Du skal være logget ind for at oprette et nyt emne.

Her har I mulighed for at stille  spørgsmål eller give kommentarer til USA's bjørne.

 

Du skal være logget ind for at kunne stille spørgsmål og give kommentarer. Du kan oprette dig som bruger på denne side ved at klikke her - opret bruger. Vi sender dig en email, hvor du skal bekræfte, at du vil oprette en bruger, inden du kan stille spørgsmål og give kommentar.

 

Er du allerede oprettet som bruger, men har glemt dit kodeord, kan du oprette et nyt kodeord ved at klikke her - glemt kodeord.

 

Hvis du klikker på tilmeld når du er logget ind, vil du modtage en email, når der bliver opdateret i emnet.