Jordskælv

Jordskælv,Skilt,1700,Douglas Fyr
Skiltet på det fældede Douglas fyr, viser hvor i træet livshistore, at det store jordskælv i 1700 fandt sted

Hvordan opstår jordskælv?

Jordskælv fremkommer når pladerne i jorden bevæger sig i forhold til hinanden. Dette kan ske efter, at der er opbygget en spænding mellem pladerne, og når denne spænding udløses, giver det en pludselig rystelse i jorden. Selve jordskælvet og ikke mindst efterskælvene kan være meget alvorlige, og give anledning til både store skader på mennesker, veje, broer, huse m.v. Der er en risiko for jordskælv i alle amerikanske stater, men hyppigst i Californien.

 

Hvis du er indendørs under et jordskælv

Er du indenfor når jordskælvet starter, skal du kravle under et solidt bord eller andet solidt møbel. Er der ikke et solidt møbel, skal du sætte dig på gulvet i det inderst hjørne af rummet og dække ansigt og nakke. Hold dig væk fra glas, vinduer, døre, ydervægge, og alt der kan falde såsom lamper, reoler og møbler. Hvis du er i sengen, når jordskælvet starter, så blive der og dæk hovedet med en pude, men mindre der er ting på væggen over sengen, som kan falde ned i hovedet på dig f.eks. billeder, ovenlysvinduer og lignende. I så fald flyt dig til et sikkert sted i rummet. Brug kun en døråbning til beskyttelse hvis du ved, at det er i en bærende solid konstruktion. Bliv i bygningen til rystelserne er overstået, og det er sikkert at gå ud. De fleste skader sker, når folk flytter sig fra et sted til et anden under et jordskælv. Brug ikke elevatorer og vær opmærksom på at elektriciteten kan mangle, samt at sprinkler og alarmsystemer kan være udløst.

 

Hvis du er udendørs under et jordskælv

Er du udenfor når jordskælvet starter, så bliv udenfor og flyt dig væk fra bygninger, gadelamper, træer og ledninger. Når du er kommet til et sikkert sted, bliv der til rystelserne stopper. Faldende ting, vægge, splintret glas fra bygninger og lignende, er den hyppigste årsag til skader som følge af jordskælv.

 

Hvis du er i bil under et jordskælv

Hvis du er kørende i en bil, så stop bilen på et sikkert sted. Det vil sige undgå at stoppe under træer, bygninger, broer, ledninger og i tunneller. Forsæt når jordskælvet er overstået, men undgå ramper, broer og veje der kan være beskadiget af jordskælvet.

 

Fanget under sammenstyrket materiale

Hvis du bliver fanget under sammenstyrket materiale, skal du ikke tænde ild, ikke flytte dig og rode op i støv. Dæk din næse og mund med et stykke stof, bank på et rør eller en væg, så redningsmandskabet kan høre dig, Du skal kun råbe som en sidste udvej, da dette kan medføre, at du inhalerer farligt støv.

 

Efterskælv

Når jordskælvet er overstået skal du gå ud af eventuelle  bygninger. Vær opmærksom på at vælge en sikker vej. Vær forberedt på efterskælv.

 

Efterskælv er normalt ikke så kraftige som jordskælvet, men kan alligevel medfører store skader på bygninger, der allerede er beskadiget. Efterskælv kan komme i timerne, dagene og selv måneder efter et jordskælv. Hjælp tilskadekomne, sluk små brande, lyt efter anbefalingerne i radioen og fra myndighederne. Vær opmærksom på risikoen for tsunamier, hvis du er i et kystområde.

I vores artikelserie om forholdsregler ved rejse i USA, har vi skrevet om:

Del denne side

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail
 

Spørgsmål og kommentarer

jordskælv

Jordskælv

Dette forum er tomt.

Pokkers også! Intet emne fundet her.

Du skal være logget ind for at oprette et nyt emne.

Her har I mulighed for at stille  spørgsmål eller give kommentarer til jordskælv.

 

Du skal være logget ind for at kunne stille spørgsmål og give kommentarer. Du kan oprette dig som bruger på denne side ved at klikke her - opret bruger. Vi sender dig en email, hvor du skal bekræfte, at du vil oprette en bruger, inden du kan stille spørgsmål og give kommentar.

 

Er du allerede oprettet som bruger, men har glemt dit kodeord, kan du oprette et nyt kodeord ved at klikke her - glemt kodeord.

 

Hvis du klikker på tilmeld når du er logget ind, vil du modtage en email, når der bliver opdateret i emnet.

 

Til emnet forholdsregler er tilknyttet følgende kategorier, hvortil du kan stille spørgsmål og give kommentarer.