Tsunami – flodbølger

Tsunami,Skilt,Skov,Oregon
Skilt om tsunami fare i skoven langs Oregon kyst

Hvad er en tsunami?

En tsunami er en undervandsbølge, der bliver skabt som følge af jordskælv, jordskred, vulkansk aktivitet eller meteoritter. Tsunamien kan over åbent vand bevæge sig med mange hundrede kilometer i timen og hamre ind i kysten med en enorm kraft, der kan skabe en vandmur, som kan være op til 30 meter høje. Bølgerne der kommer efter kan være endnu større.

 

Fra det sted hvor bølgerne bliver dannet, spredes de i alle retninger, men havbunden og kysten bestemmer, hvor store de bliver. Derfor kan en tsunami være lille i et område men meget stor i et andet, selvom der ikke er stor afstand mellem områderne. Der kan opstå jordskælv eller jordskrev tæt ved kysten, hvorfor en tsunami kan ramme land få minutter efter, og inden en advarsel kan blive givet.

 

Tag tsunami advarsler alvorligt

En tsunami og tsunami advarsler skal altid tages meget alvorligt. Alle USA´s kyster har været ramt af tsunamier, men de er hyppigst langs hele vestkysten fra staten Alaska ned til Californien og på Hawaii.

 

Hvis tsunamien opstår tæt ved kysten, er områder mere end otte meter over havets overflade og over halvanden kilometer fra kystlinjen i mindre risiko for at blive ramt. Det er også muligt at søge tilflugt på anden og tredje etage i bygninger, hvis betonkonstruktion er blevet forstærket.

 

Følg evakueringsplanerne og skiltene

Du skal altid følge myndighedernes advarsler og evakueringsplaner. Generelt skal du bevæge dig ind i landet og op ad. Hver eneste meter ind i landet og op ad kan være med til at redde liv. Du skal vælge områder, der er mere end 30 meter over havets overflade og mere end 3 kilometer fra kystlinjen. Hvis ikke dette er muligt, så skal du bevæge sig ind og op ad, så hurtigt du kan. Mange steder langs USA's vestkyst er der vist skilte med evakueringsruter ved tsunami advarsler og hvilke områder der kan blive ramt ved en tsunami. 

 

Er du på stranden og ser at vandet trækker sig tilbage, skal du ikke venter på hvad der sker. Dette er naturens advarsel. Du skal heller ikke tage ned på stranden og vente på at bølgen ramme. Kan du se bølgen, er du for tæt på. Husk at redde dig selv og ikke dine egendele.

I vores artikelserie om forholdsregler ved rejse i USA, har vi skrevet om:

Del denne side

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail
 

Spørgsmål og kommentarer

tsunami - flodbølger

Tsunami – flodbølger

  • Dette forum er tomt.
  • Oh, bother! No topics were found here.
  • Du skal være logget ind for at oprette et nyt emne.

Her har I mulighed for at stille  spørgsmål eller give kommentarer til tsunami - flodbølger.

 

Du skal være logget ind for at kunne stille spørgsmål og give kommentarer. Du kan oprette dig som bruger på denne side ved at klikke her - opret bruger. Vi sender dig en email, hvor du skal bekræfte, at du vil oprette en bruger, inden du kan stille spørgsmål og give kommentar.

 

Er du allerede oprettet som bruger, men har glemt dit kodeord, kan du oprette et nyt kodeord ved at klikke her - glemt kodeord.

 

Hvis du klikker på tilmeld når du er logget ind, vil du modtage en email, når der bliver opdateret i emnet.

 

Til emnet forholdsregler er tilknyttet følgende kategorier, hvortil du kan stille spørgsmål og give kommentarer.